543 járművel bővülhet ismét a Volánbusz flottája

A napokban megjelentek azok a közbeszerzési pályázatok, melyek keretében társaságunk 543 járművet vásárolna. Az első autóbuszok akár már az év végén forgalomba állhatnak.

Új tenderek kiírásával zárta az elmúlt esztendőt a Volánbusz: január első napjaiban ugyanis megjelentek azok a közbeszerzési pályázatok, melyek keretében 543 járművet vásárolna a közlekedési társaság. A legnagyobb tételt a kéttengelyes, alacsony belépésű autóbuszok jelentik, ebből 360 darab beszerzését tervezi a Volánbusz. A kéttengelyes autóbuszok normál padlós változatából 59-et, a háromtengelyes, csuklós járművekből 124 darabot venne a vállalat.

Alapvető elvárás, hogy mindegyik jármű környezetvédelmi szempontból a legkorszerűbb, Euro 6-os előírásoknak megfelelő dízelmotorral, korszerű elektronikus utastájékoztatási eszközökkel és kamerarendszerrel, valamint utastéri klímaberendezéssel legyen felszerelve, fűtőberendezése pedig – előre programozható vezérléssel – a motortól függetlenül is működtethető legyen. A Volánbusz az akadálymentes közlekedés elkötelezettjeként a mozgásukban korlátozott utasokra is gondol, ezért a közbeszerzési eljárásokban fontos kitételként szerepel, hogy a járművek jelentős többségének kerekesszékkel való közlekedésre is alkalmasnak kell lennie (előírás, hogy ennek megfelelően legyen kialakítva a fedélzet, illetve a rámpa).

A közbeszerzési pályázatok az Európai Unió online közbeszerzési értesítőjében olvashatók: https://ted.europa.eu/TED/browse/browseByMap.do

A tenderek beadási határideje: 2022. január 31. Az autóbuszok legkorábban ez év végén vagy a következő esztendő első felében kezdhetik meg szolgálatukat a hazai utakon.

A Volánbusz folyamatos fejlesztéseinek köszönhetően a 2018-tól indított és tavaly lezárt beszerzések keretében több mint 1700 jármű érkezik a társasághoz, idén pedig még gyorsabb fokozatra kapcsol a jármű-modernizáció: a tervek szerint egyetlen év alatt ezernél is több további új jármű fiatalíthatja majd a Volánbusz flottáját. Ennek eredményeként 2022 végéig megújulhat a teljes autóbusz-állomány 40 százaléka, a flotta országos átlagéletkora pedig 8,03 évre csökkenhet. 

Volánbusz Zrt.