A Magyarországi Üzleti Tanács felvette tagjai közé a Volánbuszt

A Magyarországi Üzleti Tanács a Fenntartható Fejlődésért (BCSDH) elnöksége egyhangúlag támogatta a Volánbusz Zrt. felvételét tagjai sorába. A BCSDH (Business Council for Sustainable Development in Hungary) az Üzleti Világtanács a Fenntartható Fejlődésért hazai szervezete. Az 1992-ben alapított svájci központú Világtanács ma már több száz nagyvállalatot fog össze világszerte, és már több mint 70 országban van jelen nemzeti partnerszervezetein keresztül. A magyarországi szervezet 2007-ben alakult, jelenleg 111 tagvállalat foglal magában.

Ezek a cégek termelik Magyarország bruttó hazai termékének 30 százalékát, alkalmazottainak száma – az alvállalkozókkal együtt számítva – pedig megközelíti a 430 ezer főt. Olyan előremutató gondolkodású vállalatok vezérigazgatói által irányított szervezet van szó, amely aktivizálja az üzleti világot a gazdaság, a társadalom és a környezet számára egyaránt fenntartható jövő kialakításáért. Legfontosabb küldetése, hogy felgyorsítsa a fenntartható világ felé történő átmentet a fenntartható üzleti tevékenység sikeres alkalmazása és növelése révén. A szervezet számtalan szakmai programot és rendezvényt szervez évente. „A jövő vezetői” tehetségprogram keretében fiatal vezetőket készít fel a vállalati fenntarthatósági kihívások gyakorlati megoldására, vállalati gyakorlatokon keresztül. A BCSDH a tagok számára lehetőséget biztosít az adott vállalat fenntarthatósági eredményeinek minél szélesebb körben történő megismertetésére, továbbá a fenntarthatósággal kapcsolatos kutatásokban és egyéb szakmai konzultációkban való aktív részvételre.
 
Vállalatunk a felvételi eljárás során ismertette klímavédelmi célkitűzéseit, melyekben hangsúlyos elemként szerepel, hogy 2050-re a Volánbusz Zrt. 113 ezer tonnával igyekszik csökkenteni a szén-dioxid-kibocsátását. A fenntartható technológiaváltás ugyanis Volánbusz egyik legfontosabb vállalati filozófiája. Társaságunk álláspontja szerint a minőségi közösségi közlekedés jövője a fenntartható, környezetkímélő technológia alkalmazásától függ, amely valós alternatívát jelenthet a fosszilis energiahordozókkal működtetett egyéni közlekedési módokkal szemben. Járműbeszerzéseink során a legmodernebb környezetkímélő, valamint zéró emissziós autóbuszok beszerzésére törekszünk. A Volánbusz működése során országos szinten évente kb. 2500 tonnányi veszélyes hulladék keletkezik, ami körülbelül 150 db Credobus Econell 12-es súlyának felel meg. A környezetvédelmi szempontokat is figyelembe vevő járműbeszerzéseknek köszönhetően ez a mennyiség évről-évre csökken.
 
A Volánbusz új, EURO 6 besorolású dízelmotor hajtású autóbuszainak légszennyezése jelentősen alacsonyabb, mint EURO 1-2-3-as társaiké; 2020-ban több mint 27.400 tonnával kevesebb szén-dioxidot bocsájtottak ki ennek köszönhetően a járművek, ami kb. 6200 autó éves szén-dioxid kibocsátásának felel meg.
 
Társaságunknak nemcsak a fenntartható fejlődés érdekében, hanem a felelős és etikus, valamint az átlátható működéséért tett erőfeszítéseit is be kellett bemutatnia.