Forgalomban az első két e-Ikarus Székesfehérváron

A Volánbusz székesfehérvári telephelyén 2022.07.06-án mutatták be az első két elektromos autóbuszt és a teljes, 12 járműből álló flottához kialakított töltőket. A Zöld Busz Program keretében valósult meg a fejlesztés, amelynek során szintén a városban gyártott elektromos Ikarus autóbuszok szolgálják majd a helyi közösségi közlekedést. A korszerű, környezetbarát technológia jelentős előrelépés, ami a szolgáltatás színvonalát is emeli. 

A MÁV–Volán-csoport a fenntarthatósági célkitűzéseivel összhangban az autóbusz-állomány fiatalítása mellett fokozatosan annak zöldítésére is törekszik új, alternatív meghajtású, lokálisan alacsony vagy zéró károsanyag-kibocsátású járművek beszerzésével. A Volánbusz és konzorciumi partnere, a Mobiliti Volánbusz Kft. összesen 100 elektromos autóbusz és a hozzájuk kapcsolódó töltőberendezések beszerzésére nyújtott be sikeres pályázatokat 2021-ben a Zöld Busz Programban. Az első negyven jármű már forgalomba állt a fővárosi agglomerációban, míg a hat megyeszékhelyre érkező további hatvan jármű és kapcsolódó töltő-infrastruktúra beszerzésére márciusban zárult le a közbeszerzési eljárás. Ennek köszönhetően Székesfehérváron 12 zöldbusszal gyarapodik a helyi flotta.
 
Dr. Pafféri Zoltán, a MÁV-Volán-csoport elnök-vezérigazgatója elmondta: „Székesfehérvár haladó gondolkodású vezetése mindent megtesz annak érdekében, hogy a lehető legmodernebb közösségi közlekedés álljon a városlakók rendelkezésére. A település vasúttal gyorsan, felújított pályán, megújuló flottával – Flirt és Kiss motorvonatokkal – érhető el. A Volánbusz az elmúlt évben többször mutatott be új autóbuszokat, amelyek az eddig 1800 új autóbuszt eredményező flottamegújítási program keretében, a kormány által biztosított forrásoknak köszönhetően álltak forgalomba a megyében és a megyeszékhely agglomerációjában és a városokban is. A Volánbusz városi közlekedésben elsőként itt állít forgalomba elektromos meghajtású járműveket, amelyeket reményeink szerint a jövőben újabbak követnek. Valamennyien sokat tehetünk környezetünk védelméért akár már ma is, egy nagyon egyszerű lépéssel: tegyük le a slusszkulcsot és utazzunk az új autóbuszokkal és vonatokkal. Itt, Székesfehérváron különösen kedvezőek a feltételek ehhez: a városvezetés hozzájárulásának is köszönhetően egyedülállóan alacsony átlagéletkorú, 7 évnél fiatalabb, korszerű helyi buszflottával várjuk utasainkat.” 
 
Kruchina Vince, a Volánbusz elnök-vezérigazgatója beszédében kiemelte: „Megtisztelő számomra, hogy itt, Székesfehérváron, a királyok városában mutathatjuk be ezt a két elektromos buszt,. Összesen 12 darab ilyen jármű érkezik, az 1,76 milliárd forint összértékű beszerzés  75 százalékát a Zöld Busz Programból finanszírozzuk. Székesfehérvár életében a közösségi közlekedés fontos szerepet játszik, amit jól mutat, hogy társaságunk még a pandémia idejében, 2021-ben is 11,8 millió utast szállított 35 autóbusszal, ami azt jelenti, hogy munkanapokon 1400, szombaton 750, vasárnap 660 helyijárattal szolgáltuk utasainkat.” A Volánbusz új elnök-vezérigazgatója beszédében hozzátette, hogy a társaság járműfejlesztései a tulajdonos és a kormányzat költséghatékony működésre vonatkozó szándékának megvalósítását szolgálják.
 
Az Ikarus több évtizedes busztervezői, gyártói tapasztalatára építve fejlesztette és gyártja az elektromos meghajtással működő városi autóbuszát. A könnyen manőverezhető járművek alkalmasak városi és elővárosi közlekedésre. A környezetbarát, gazdaságos, alacsony üzemeltetési költségű elektromos autóbuszok alacsonypadlós kialakítás az utasok kényelmét szolgálja. A buszgyártás során az Ikarus törekszik a minimálisan környezetterhelő technológia alkalmazására. A hazai beszállítói lánc kiépítésével és folyamatos bővítésével az Ikarus autóbuszok magyar hozzáadott értéke 50 % feletti értéket mutat.  
 
Műszaki paraméterek:
  • Ikarus 120e tisztán elektromos hajtású, városi alacsonypadlós autóbusz
  • 12 m hosszú
  • 86 fő szállítására alkalmas
  • 350 km hatótávolság
A székesfehérvári közösségi közlekedést szolgáló első két járművet a Volánbusz székesfehérvári telephelyén mutatták be. Szintén ott kapott helyet a teljes flottát kiszolgáló töltőinfrastruktúra is. A töltők már működnek, és a további 10 elektromos autóbusz is – több ütemben – szeptember végéig megérkezik. Az első két zöldbusz a bemutatót követő napon forgalomba is állt, már találkozhatnak velük a helyi közlekedésben a fehérváriak.