Megérkeztek új CNG-buszaink a budapesti agglomerációba

Összesen 164 darab új, sűrített földgázzal (CNG) üzemelő autóbusszal bővült a Volánbusz flottája, ebből 75 darab Budapest vonzáskörzetében korszerűsíti a járműállományt. A modern, alacsony károsanyag-kibocsátású buszok jelentősen hozzájárulnak a szolgáltatási színvonal emeléséhez, valamint a közlekedési társaság környezetvédelmi céljainak eléréshez.

A közlekedési vállalat 450 autóbusz-vezetővel, 61 vonalon biztosítja a fővárosi agglomerációban az autóbusz-közlekedési szolgáltatást, évente 868 ezer járaton mintegy 13,8 millió utast szállítva. A térség járműállományának fejlesztésében és a kiszolgálás színvonalának emelésében – a 2021-ben érkezett 40 darab Mercedes-Benz eCitaro típusú elektromos autóbusz után – újabb jelentős mérföldkövet jelent a 75 darab gázüzemű, MAN Lion’s City 12 típusú autóbusz forgalomba állítása. Hat autóbusz már mostantól szállítja az utasokat Solymár és Nagykovácsi térségében. A többi jármű az utastájékoztatási eszközök beszerelése és a töltőinfrastruktúra teljes kiépülése után, fokozatosan kapcsolódik be a budai agglomerációs Volánbusz-vonalak közlekedésbe, Budakeszi, Budaörs, Törökbálint és Diósd térségében.
 
A fejlesztéssel a 171 darabos állomány 44 százaléka megújul, átlagéletkora 5,98 évről 2,2 évre csökken. A 115 darabos szóló kivitelű flotta teljes egészében alternatív meghajtású lesz, mindössze 0,7 éves átlagéletkorral. Az 56 darabos csuklós állomány több mint fele is csupán 2 éves Mercedes-Benz 628 G Conecto típusú, korszerű dízelüzemű járművekből áll.
 
Az agglomerációban forgalomba álló 75 darab gázüzemű jármű nettó beszerzési értéke mintegy 7 milliárd forint. A légkondicionált buszok mindegyike 106 utas szállítására alkalmas, az utasülőhelyek száma 27. Az akadálymentes kialakítású járművek kerekesszék és babakocsi elhelyezésére szolgáló speciális férőhellyel, valamint felszállást segítő rámpával is rendelkeznek. Az utasok kényelmét USB-csatlakozók is szolgálják, a fedélzeten vizuális és hangbemondásos utastájékoztató berendezés és kamerarendszer üzemel. A járművek töltési infrastruktúráját a Volánbusz konzorciumi partnere, a Mobiliti Volánbusz Kft. a Budafoki úton építi ki, elkészültéig a töltés a Bécsi úti, közforgalmú CNG-kúton történik.

Tovább a teljes közleményre...