A második békéscsabai e-busz teszt eredményei

A Solaris Urbino 12 electric típusú elektromos meghajtású autóbusz 2020 őszi tesztüzeme után ismét egy elektromos járművön utazhattak Békés vármegyeszékhely lakói: a Mercedes-Benz eCitaro NMC3 típusú buszt május 31-től június 7-ig teszteltük a Zöld Busz Program Demonstrációs Mintaprojekt keretében.

Nyolc napig közlekedett Békéscsaba helyi közlekedésében – az egyidőben 75 utas elszállítására képes – Mercedes-Benz eCitaro NMC3 típusú autóbusz, amelyet az utasok az 1, 5, 7F, 8, 8A, 8MJ, 17, 17V, 74A, 74B jelű járatok útvonalán díjmentesen próbálhattak ki.

A jármű légkondicionált, akadálymentes kialakítású, alacsonypadlós, 2 ajtós, kerekesszékben ülő utas szállítására is alkalmas. Az utastérbe 13 USB-csatlakozó is került, az utastájékoztatásról a belső térben egy TFT-monitor, kívül pedig három LED mátrix-kijelző gondoskodik.

Az autóbusz 8 nap alatt 2185 kilométert tett meg, átlagosan napi 273 kilométert. A klímaberendezés az utasforgalomban töltött idő alatt végig üzemelt, a nap végére még így is átlagosan 44% töltöttséggel üzemeltek a jármű akkumulátorai. A busz gond nélkül üzemelt a 8 nap alatt.

Az utasoktól és autóbusz-vezetőktől csak pozitív visszajelzés érkezett az elektromos autóbusszal kapcsolatban.