Húsz új e-busz érkezhet a Volánbuszhoz jövőre

A budapesti agglomeráció és hat megyeszékhely után hamarosan hat kisebb városban is a helyi közösségi közlekedés zöldítésére készül a Volánbusz 20 új elektromos autóbusz beszerzésének tervezésével, készülve az eddig sikeres Zöld Busz Program folytatására, a környezet további védelme és a szolgáltatási színvonal fejlesztése érdekében. A fejlesztésnek köszönhetően a hat településen összesen évente több mint ezer tonnával csökkenhet a szén-dioxid-terhelés.

A Széchenyi Egyetemi Csoporthoz tartozó HUMDA Magyar Mobilitás-fejlesztési Ügynökség Zrt. továbbra is kiemelten fontosnak tartja, hogy – a kormányzat céljaival összhangban – hazánk 2050-re karbonsemleges országgá váljon, ezért a közösségi közlekedés megújítását és a károsanyag-kibocsátás csökkentését célzó program folytatódik, a 25 ezer főnél kevesebb lélekszámú települések számára is megnyitva a lehetőséget a helyi flotta elektrifikálására.

A Volánbusz tervei szerint, amennyiben a fejlesztéshez szükséges források rendelkezésre állnak, úgy Balatonfüreden 3, Hajdúszoboszlón 1, Komáromban 2, Komlón 6, Tatán 5 és Várpalotán 3 darab elektromos meghajtású, kéttengelyes szóló, alacsonypadlós, helyi kivitelű jármű állhat majd forgalomba. Az autóbuszok üzemanyag-ellátását az MVM Mobiliti Kft. és a Volánbusz közös vállalata, a Mobiliti Volánbusz Kft. által telepített töltőberendezések fogják biztosítani a települések műszaki telephelyein vagy állomásain.

Az autóbusz-beszerzésre vonatkozó feltételes közbeszerzés ajánlattételi felhívása 2023. október 25-én jelent meg. A szerződéskötést – a beszerzéshez szükséges források rendelkezésre állását követően – 2024 januárjára tervezi a közlekedési vállalat, annak érdekében, hogy az autóbuszok már a jövő évben, a lehető leghamarabb az utasok szolgálatába állhassanak. A projekt megvalósulása esetén a Volánbusz 20 százalékkal bővítheti elektromos flottáját.

A HUMDA által koordinált Zöld Busz Program keretében a Volánbusz eddig összesen 100 elektromos autóbuszt állított forgalomba a főváros vonzáskörzetében, valamint Székesfehérvár, Zalaegerszeg, Győr, Eger, Szolnok és Szeged helyi közlekedésében.

A Volánbusz jelenlegi elektromos flottája – a dízelüzemű járművek kiváltásával – évente mintegy 5500 tonna szén-dioxidtól mentesíti az érintett települések levegőjét, ami 2000 személygépkocsi éves kibocsátásának felel meg. Az újabb 20 e-busz további több mint 1000 tonna szén-dioxiddal alacsonyabb környezetterhelést jelent majd, és korszerűbb, kényelmesebb, csendesebb, valóban 21. századi színvonalú szolgáltatást biztosít a hat város lakosai, utasai számára.